De procedure om Toegang en Verblijft (TEV) wordt in gang gezet door de referent. Deze start de procedure bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) terwijl de vreemdeling nog in het buitenland verblijft. De IND behandelt vervolgens de aanvraag, door te toetsen of aan de voorwaarden voor een verblijfsvergunning wordt voldaan. Is dit het geval, dan krijgen de referent en de Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland (bijvoorbeeld de ambassade of het consulaat) bericht dat de vreemdeling de machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) af kan halen. Na het inreizen kan deze dan aansluitend in Nederland het verblijfsdocument afhalen bij de IND.
Wanneer de IND oordeelt dat er niet wordt voldaan aan de verblijfsvoorwaarden, volgt een negatieve beschikking. Soms wordt de referent eerst nog in de gelegenheid gesteld te reageren op het voornemen tot een negatief besluit. Tegen een uiteindelijke negatieve beslissing kan bezwaar of beroep worden ingesteld.
H V zegt
Is het verplicht als je deze procedure (Toegang en Verblijf) doorloopt je inderdaad inschrijft bij een gemeente, ook als je binnen een half jaar langer dan 3 maanden maar minder dan 4 maanden in Nederland verblijft?
Vreemdelingen Advocaat zegt
Dat hangt af van het land van herkomst. Als op de site van het IND staat dat iemand maximaal 3 maanden in Nederland mag zijn moet u wel actie ondernemen. U kunt gewoon bellen met het IND.