Een inreisverbod betekent dat u voor een bepaalde periode niet in Nederland en de meeste landen van de EU mag verblijven. Een inreisverbod kan worden opgelegd door de IND, Vreemdelingenpolitie, Zeehavenpolitie en Koninklijke Marechaussee.
Reden inreisverbod
Een inreisverbod kan worden opgelegd als u illegaal in Nederland verblijft. Dus als u geen geldig visum of geldige verblijfsvergunning (meer) heeft en ook uw vertrektermijn is verstreken.
Uitzonderingen
Er zijn verschillende omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat u geen inreisverbod krijgt. Dit kan bijvoorbeeld een medische reden hebben als u of een familielid te zwak is om te reizen. Ook kan het hebben van gezinsleden in de EU een reden zijn om niet een inreisverbod op te leggen. Een vreemdelingenrecht advocaat kan voor aangeven of uw zaak kans van slagen heeft.
Voor welke landen wordt een inreisverbod opgelegd?
Als u een inreisverbod krijgt opgelegd is dit naast in Nederland ook van toepassing op de volgende landen. België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland.
Inreisverbod duur
De duur van een verbod hangt af van de omstandigheden. De standaard duur is twee jaar. De duur wordt verhoogd als er sprake is van een strafbaar feit of gevaar voor de openbare orde.
1 jaar
- Bij een overstay van 3 dagen tot 3 maanden
2 jaar
- Overstay van meer dan 3 maanden 2 jaar
3 jaar
- Veroordeeld voor een strafbaar feit. Vrijheidsstraf van minder dan 6 maanden
5 jaar
- Veroordeeld voor een strafbaar feit. Vrijheidsstraf van meer dan 6 maanden
- Als u valse of vervalste documenten heeft gebruikt
- indien u zich niet houdt aan een eerder terugkeerbesluit of inreisverbod
10-20 jaar
- Als u wordt aangemerkt als gevaar voor de openbare orde of veroordeeld bent voor zeer zware misdaden kunt u een inreisverbod voor 10-20 jaar krijgen
Bezwaar maken tegen inreisverbod
Als u, uw partner of familielid een inreisverbod heeft gekregen kunt u hiertegen in beroep gaan. Onze gespecialiseerde advocaten vreemdelingenrecht kunnen u hierbij helpen en bijstaan. Als u het formulier invult wordt u gratis en vrijblijvend teruggebeld op dezelfde werkdag.
Geef een reactie