Als u langer dan 3 maanden in Nederland wilt verblijven of een verblijfsvergunning wilt aanvragen omdat u zich in Nederland wilt gaan vestigen moet u als eerste een Machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) aanvragen.
Wilt u een korter bezoek brengen dan heeft u geen MVV nodig maar alleen een geldig reisdocument (paspoort) en een visum voor kort verblijf.
Aanvraag MVV in uw eigen land
Een MVV vraagt u aan bij het Nederlandse consulaat of ambassade in land van herkomst of het land waar u zich legaal bevindt. U moet voor dat land een paspoort of verblijfsvergunning hebben welke langer dan 3 maanden geldig is.
Referent (verblijfsgever) voor MVV
Om een MVV aan te vragen heeft u een referent nodig. De referent is de persoon bij wie u in Nederland wilt verblijven of de organisatie die uw verblijf in Nederland regelt. Zoals een werkgever of opleidingsinstituut. Als u voor gezinshereniging of gezinsvorming naar Nederland wilt komen en MVV plichtig bent moet u voordat u een MVV aanvraagt het basis inburgeringsexamen hebben gehaald. Het basis inburgeringsexamen doet u in het land waar u ook de MVV aanvraagt, dus niet in Nederland.
Stappen aanvraag MVV
1. U legt het Inburgeringsexamen af in uw land van Verblijf (alleen bij gezinshereniging of gezinsvorming)
2. Binnen 1 jaar nadat u bent geslaagd MVV aanvragen bij uw consulaat of ambassade
3. U betaalt de leges van de aanvraag
4. Ambassade stuurt uw MVV-aanvraag naar IND
5. IND neemt contact op met uw referent en beoordeelt uw aanvraag
6. Beoordeling door aanvraag:
a. Bij negatieve beoordeling ontvangt u een brief. U kunt tegen de beslissing bezwaar maken.
b. Bij goedkeuring kunt u uw MVV ophalen bij de ambassade of consulaat en mag u Nederland inreizen.
Veel gestelde vragen machtiging voorlopig verblijf MVV
Hoe lang duurt een MVV aanvraag?
Gemiddeld duurt de daadwerkelijke beoordeling 3 maanden. Echter kost het invullen het verzamelen van alle documenten ook tijd. Ook kan het dat uw aanvraag in eerste instantie wordt afgewezen. Een advocaat kan u helpen bij het aanvragen en ook in beroep gaan tegen een afwijzing.
Wat houdt het basis examen inburgering in?
Het basis examen inburgering toetst de kennis van de Nederlandse taal en van de samenleving. Het examen wordt voor de komt naar Nederland afgenomen. Dus op de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar de vreemdeling legaal verblijft voor langere periode. Het examen is verplicht voor personen die voor gezinshereniging of gezinsvorming naar Nederland willen komen en MVV plichtig zijn.
Wie heeft een vrijstelling voor een MVV?
Personen met de nationaliteit uit de volgende landen hebben een vrijstelling: Australië, Canada, Japan, Monaco, Nieuws-Zeeland, Vaticaanstad, VS en Zuid-Korea.
Familieleden en inwoners van EU lidstaten en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.
Personen met een verblijfsvergunning in Nederland of een EG-verblijfsvergunning als langdurig ingezetene.