Bent u minstens 21 jaar en de partner of echtgenoot van een persoon die al rechtmatig in Nederland verblijft? Dan komt u in aanmerking voor een verblijfsvergunning gezinshereniging of gezinsvorming.
Er is sprake van gezinshereniging als uw relatie al bestond voordat uw partner of echtgenoot (referent) zich in Nederland vestigde. Op het moment dat de relatie of het huwelijk is ontstaan toen de referent al in Nederland woonde, is er sprake van gezinsvorming. Tot maart 2010 werd er verschil gemaakt tussen beide situaties, echter sinds een uitspraak van de Europese Hof van Justitie van 4 maart 2010 wordt er geen onderscheid meer gemaakt.
Voorwaarden verblijfsvergunning gezinshereniging of gezinsvorming
Naast de eerder genoemde leeftijdseisen moet u ook aan de volgende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning gezinshereniging:
U moet het inburgeringsexamen halen
- Het inburgeringsexamen toetst uw kennis van de Nederlandse taal en van de samenleving. Het wordt afgenomen voordat u naar Nederland komt in het land van verblijf/herkomst.
Duurzame en exclusieve relatie
- U moet een duurzame en exclusieve relatie en bij verblijf in Nederland moet u samen gaan wonen. Bij een huwelijk is dit duidelijk maar bij een ongehuwde relatie moet dit duidelijk worden gemaakt door het invullen van een vragenlijst en het meesturen van bewijsstukken zoals foto’s, brieven, e-mails en telefoonrekeningen.
U moet alle juiste Officiële documenten overleggen
- De documenten die u nodig heeft zijn een geboorteakte, een huwelijksakte of juiste een ongehuwd verklaring. Als u al eerder getrouwd bent geweest dan moeten ook echtscheidings- en voogdijbeslissingen worden overlegd. Alleen officiële en gelegaliseerde documenten worden gebruikt in de procedure. Als uw land van herkomst het Apostilleverdrag heeft ondertekend kunnen uw documenten worden gelegaliseerd door middel van een apostillestempel door het ministerie van buitenlandse zaken in uw land van herkomst. Als het land het Apostilleverdrag niet heeft ondertekend kan de Nederlandse vertegenwoordiging (ambassade of consulaat) in het land van afgifte een document legaliseren door middel van een stempel. De vertegenwoordiging controleert dan of het document door bevoegde autoriteiten is afgegeven.
Duurzaam Minimum Inkomen
- De referent moet een inkomen hebben op het niveau van het minimum loon. Eventuele eindejaarsuitkering en bonussen mogen worden meegeteld mits dit genoemd is in de arbeidsovereenkomst. (zie inkomenstabel IND) Met duurzaam wordt bedoelt dat de referent deze inkomsten ook voor langere tijd moet ontvangen.Dit hangt af van de arbeidssituatie van de referent:
In loondienst
De referent heeft vanaf de aanvraagdatum van de MVV minimaal een contract voor 1 jaar. Een contract voor 6 maanden is ook goed als de arbeidsovereenkomst daarvoor al drie jaar heeft geduurd.
Zelfstandige
De referent moet voor een periode van anderhalf jaar voor de aanvraag meer hebben verdient dan het wettelijk minimum loon.